Becuri cu lumina calda sau rece ?

22 Apr 2020 12:39
Tags

Back to list of posts

Poate suna ciudat pentru cei care nu sunt familiarizati cu notiuni de iluminare a spatiilor interioare, insa lumina poate fi calda sau rece. Si aici nu ne referim la senzatia de caldura emanata de un bec aprins, ci vorbim despre nuanta pe care lumina o are. Trebuie spus inca de la bun inceput ca lumina, prin temperatura sa poate afecta in mod benefic sau nu, diverse aspecte ale sanatatii ochilor dar si comportamentul pe care il aveti atunci cand intrati intr-o camera cu lumina calda sau rece.
Pentru inceput sa vedem ce inseamna mai exact lumina calda sau cea rece. Totul pleaca de la notiunile de fizica optica si capacitatea de perceptie a luminii. Conform standardelor din industria corpurilor de iluminat domestic, s-au stabilit trei standarde de lumina, calda, neutra si rece. Lumina neutra, are o temperatura cuprinsa intre 4800 grade Kelvin si 5500. Temperatura luminii este masurata pe scara de temperatura Kelvin deoarece aceasta scara este stabilita astfel incat precizia ei sa fie absoluta. William Thomson, primul baron Kelvin (1824 - 1907) a fost un inginer si fizician ce a reusit sa creeze o scara de masurare a temperaturii care sa poata exprima cu precizie valori ale energiei termice fara a putea fi influentata de factori externi. Ca si punct de plecare, temperatura 0 grade Kelvin este temperatura de −273.15° Celsius. Insa aceasta unitate de masura este folosita si pentru masurarea temperaturii luminii nu numai pentru a masura energia termica. Fara a intra in foarte multe detalii de fizica, scara de temperatura a luminii stabileste faptul ca lumina de o temperatura mai mare tinde spre nuanta albastra, in timp ce o temperatura mai mica a luminii ofera o nuanta spre galben – rosu a acesteia.

Ce este temperatura luminii?

Asadar, exista lumina calda si rece, insa echilibrul il gasim in lumina neutra, sau cea cu o temperatura cuprinsa intre 4800° - 5500° Kelvin. Aceasta lumina este cea similara cu lumina unei zile insorite si este considerata ca fiind echilibrul intre rece si cald ca lumina. Pentru ochiul uman aceasta temperatura a luminii este cea buna pentru acuitatea vizuala dar si pentru perceptia cromatica. Asadar, o astfel de lumina ofera un comfort bun pentru ochi fiind cea mai buna lumina pentru a distinge culori si nuante.
Dupa cum spuneam lumina influenteaza in mod direct starea de spirit dar poate afecta pe termen mediu si lung sanatatea ochilor dumneavoastra. Este binestiut faptul ca cei ce petrec prea mult timp in fata ecranelor device-urilor (de orice fel) risca sa sufere de diverse afectiuni ale ochilor. Lumina emenata de un ecran al smartphone-ului are o temperatura de 6000°K pana la 7000°K, adica are o nuanta albastra. Asadar obiceiul de a sta pe telefon noaptea pana adormiti este unul nociv pentru ochii dumneavoastra, mai ales in cazul celor mici.

Cum alegeti tipul de lumina?

Revenind totusi la iluminatul caminului dumneavoastra, trebuie sa stiti ca lumina rece este o lumina ce “streseaza” vederea impingand creerul omului spre o stare de alerta si atentie sporita. Asadar de aici si recomandarea ca aceasta lumina sa fie folosita in spatiile unde dorim sa fim atenti si concentrati. Bucataria, biroul sau camera de studiu sunt locurile indicate pentru a fi iluminate cu becuri cu lumina rece .
In contra-punct, lumina calda este una comoda pentru ochii umani, inducand in creer o stare de relaxare si de comfort vizual. Tocmai din acest motiv in centrele Spa si de masaj veti gasi tot timpul o lumina naturala combinata cu cea calda. In casele dumneavoastra alternarea luminii neutre cu cea calda este cel mai bun lucru de facut mai ales in dormitor (unde chiar va recomandam folosirea numai luminii calde ) dar si in sufragerie. De asemenea pentru camera copilului folositi lumina clada combinata cu o sursa naturala si neutra de lumina. Astfel veti obtine un echilibru foarte bun pentru sanatatea ochilor copilului.
O zona mai aparte pentru orice doamna sau domnisoara este locul unde se machiaza deoarece aici este necesara o lumina speciala. Optati pentru oglinzi prevazute cu posibilitatea folosirii a cate trei becuri pe laterala deoarece trebuie sa folositi 3 tipuri de lumina. Becurile de sus trebuie sa fie cu o lumina rece, cele din mijloc, neutra, iar becurile de jos sa ofere o lumina calda. Astfel, prin folosirea celor trei tipuri de lumina veti putea observa si cele mai mici detalii ale machiajului si veti putea combina perfect nuantele potrivite.

Asadar, temperatura luminii este un factor foarte important atat pentru viata de zic-cu-zi dar si pentru sanatatea ochilor dumneavoastra. Nu ignorati rolul luminii si calitatea acesteia.

Comments: 0

Add a New Comment

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License